vrijdag 5 januari 2007

Film - The DepartedGisteren zijn we naar de film geweest.


The Departed van Martin Scorsese. The departed betekent "zij die kwamen te gaan" of gewoon de overledene(n). Geen verschil tussen enkelvoud en meervoud in het Engels. Maak er maar meervoud van, want er wordt aan honderd per uur overleden in deze film, vooral naar het einde toe. Het bloed spat als het ware in het rond. Goeie film dus, want in films als "The Untouchables" en "Wild at Heart" (superprenten toch) gaat het er toch ook niet zo vredelievend aan toe. Neen, het is wel een goede film, maar niet omdat er geweld in komt. Wel omwille van de acteerprestaties van Leonardo DiCaprio en Jack Nicholson. Bij DiCaprio zijn het het verbale vuurwerk en zijn geteisterde blik die bijblijven. Dat hij een absolute klassebak is hadden wij al in het snuitje bij "What's eating Gilbert Grape" waar we hem voor het eerst zagen. Hierin speelt hij het gehandicapte broertje van Gilbert en dat op een verbijsterende manier. Jack Nicholson is onvergetelijk met zijn imitatie van een rat (de rat als mol, als onderkruiper die een centrale rol speelt in het verhaal). Alleen al daarvoor krijgt hij van mij persoonlijk een oscar (hij zal er blij mee zijn).

Verder viel mij ook de acteur Mark Wahlberg (speelt Dignam) op en wel om zijn oneliners: Ellerby: Go fuck yourself. Dignam: I'm tired from fucking your wife. Ellerby: How is your mother? Dignam: Good, she's tired from fucking my father.

Niets over het verhaal, dat moet je zelf maar gaan bekijken. Alleen dit, ik heb het nog niet veel meegemaakt dat een hele zaal ontzet "Oh!" roept bij een plotse gebeurtenis in de film. Waar is de tijd, de tijd van de happy ends...

2 opmerkingen:

Boontjes zei

Allez, ik heb echt goesting om naar die film te gaan, alleen nog die (kado-)kaartjes proberen te bemachtigen. Die 2 jongens van ons hebben nu toch geen tijd om naar de film te gaan. Ze krijgen het veel te druk met studeren en als ze niet moeten studeren zijn er altijd nog wel wat bomen die uitgetrokken moeten worden hé Dries?
Het is voor "hun eigen goed", neen nog beter we doen ze er een groot plezier dat ze die verleiding het hoofd niet te moeten bieden.

marc zei

Vindikook! Ze zuller er je later dankbaar voor zijn. Kinderen hebben niet liever dan dat je ze grenzen oplegt. En kijk maar eens wat je er allemaal voor terugkrijgt: flinke, dankbare kinderen, en niet te vergeten, filmtickets.