woensdag 10 januari 2007

BitTorrent: snel muziek downloaden


Er is naast Limewire of vroeger Kazaa nog een interessante manier om muziek en films de downloaden van het internet nl. de "torrents". Een torrent is een klein bestandje van enkele kilobytes dat je vlot van het internet haalt en dat je opent met het programma BitTorrent.

Laat ons beginnen met het programma BitTorrent. Dat vind je voor nogabollen op download.com. Je haalt het programma af, klik gewoon op "download now", en installeert het. Met dit programma kan je torrents openen.

Een torrent is een bestand dat aan BitTorrent de weg wijst, waar het gezochte stuk te vinden is. Zodat je het kan downloaden. De manier van downloaden is precies dezelfde als bij bvb. Limewire. Er wordt gewerkt met ptp-netwerken. Dat zijn dus peer-to-peer netwerken (een peer is een engels woord dat je kan omschrijven als: "Someone who is one's equal in age, rank, etc; a contemporary, companion or fellow"), je legt met je computer dus rechtsreeks contact met een andere computer, zonder tussenstap van een ander programma. En de torrent wijst dus aan het programma de weg.

Hoe vind je een torrent? Die zijn gemakkelijk te vinden. Google maar eens op het woord "torrent" en je zult zien. Een goede site waar je quasi alles vind is torrentspy.com. Op de site staan pikante foto's om eventuele slappe nerds af te schrikken, maar ook voor het geld natuurlijk. Wij laten ons hierdoor niet afschrikken en geven in het zoekvak een term in bvb "pink floyd dark side of the moon", wat ons op deze pagina brengt. Je ziet dat je een lijst krijgt van alle beschikbare torrents voor deze zoekterm. In de rechterkolom zie je de "health", de gezondheid van de betreffende torrent. De eerste torrent klikken we aan en vervolgens klikken we op de groene tekst "download torrent". Windows vraagt ons of we willen "opslaan", "openen" of "annuleren", we gaan voor "opslaan". Je zorgt ervoor dat je het bestandje in dezelfde map plaats als het programma BitTorrent, dat hoeft niet perse maar het is handig. De torrent staat op een wip in de aangeduidde map en je opent hem met het programma BitTorrent. Nu gaat de torrent aan het werk en haalt in no time het hele album "Dark Side of the Moon" van het net bij een hele reeks "peers". Je krijgt een boodschap als het downloaden achter de rug is. Meestal krijg je een gecomprimeerd bestand binnen wat je nog moet uitpakken met WinRar of WinZip of zo maar dat lijkt me "no problemo".

Op die manier kan je ook films maar ook software van het net halen, zonder het risico van virussen zoals zeker bij Kazaa en in mindere mate bij Limewire het geval is.


Veel succes!

Geen opmerkingen: