dinsdag 29 juli 2008

Stonehenge

Vreemd toch. Je zoekt op Wikipedia wat te lezen over Stonehenge. Het is een raadsel staat er. Misschien was het een astrologisch uurwerk. De situering is namelijk zo dat de schaduw van de heelstone net in het centrum van de cirkel komt bij het opkomen van de zon op midzomer. Ook de leylijnen komen aan bod. Dat zijn lijnen die wichelroedelopers voelen als ze met hun wichelroede over het land lopen. Bedenkelijke informatie toch wel, dat laatste.
Je moet wat verder zoeken, de meer wetenschappelijke sites, als je de recentste ontwikkelingen in theorie├źn rond Stonehenge wil lezen. Zo is er Siencedaily.com, waar ik dit artikel vond. Recente opgravingen tonen namelijk aan dat Stonehenge van bij zijn conceptie blijkbaar een begraafplaats was. Geen gewone maar een plaats waar de belangrijkste familie van de streek hun afgestorvenen cremeerde en begroef. Misschien waren het de heersers van de streek, een soort koningen. Vlakbij is er een nederzetting gevonden, waarschijnlijk de plaats waar het personeel dat bij de bouw van Stonehenge betrokken was verbleef. Die werden dus betaald/onderhouden om Stonehenge te bouwen en dat gedurende vele honderden jaren. Ondertussen konden ze niet deelnemen aan jacht en bouw van huizen voor de leden van hun gemeenschap. De constructie van het monument dat nu bekend staat onder de naam Stonehenge moet de toenmalige samenleving dus werkelijk een immense inspanning gekost hebben. Dat kon dus alleen gebeuren met de steun van de allermachtigsten. En die deden dat niet voor het bovenaardse of de magie van de zonnewende maar voor zichzelf. Net zoals de pyramiden of de Taj Mahal is dit bouwwerk een louter emanatie van macht.
Behoorlijk fascinerend is ook de vanuit de lucht zichtbare "avenue" die uit het noordoosten, op de plaats van de hielsteen, Stonehenge binnenkomt.

1 opmerking:

Els zei

Dat moet een prachtig magisch plekje zijn. En wie weet komen alle stenen in 2012 weer recht te staan als de polen van plaats zullen wisselen.