zondag 13 juli 2008

Bernini


Zojuist de aflevering over Bernini bekeken uit de reeks The Power of Art van Simon Schama. Staat op You Tube, in 9 deeltjes.

Wonderlijke figuur: onstuimig, charmant, extravert, explosief. Zo is er het verhaal van zijn lief Constanza (Mozarts vrouw heette ook Constanza, er zijn nog meer gelijkenissen) die de vergissing beging een relatie te beginnen met zijn broer. Bernini rekende persoonlijk af met zijn broer door hem bijna te vermoorden, Constanza liet hij in opdracht het gezicht bewerken met een mes. De kunstenaar had zoveel connecties met de macht dat zijn broer hiervoor in de gevangenis terecht kwam en de vrouw verbannen werd uit Rome. De carrière van Bernini gaat van vanaf dan bergaf. Zo is er de afbraak van de inzakkende klokkentoren van St-Pieters. Op het eind van zijn leven krijgt hij terug opdrachten en maakt het meest indruk met de Extase van de Heilige Theresa.


Heel wat interessants over de gelijkenissen en vooral de verschillen tussen het werk van Michelangelo en Bernini staat te lezen op deze blog.

Geen opmerkingen: