donderdag 17 juli 2008

De SlosseVandaag komt er een mijnheer zijn bestelling borstelstelen halen die hij een paar weken geleden plaatste. Hij gaat de stelen op een stootkar leggen en ermee in de stoet van de Gentse Feesten lopen, al roepende: "Grote Stelen, Kleine Stelen. Grote stelen 't meest." Dat is een oud Gents gezegde met een sociale boodschap als dubbele bodem: de groten, de rijken dus, stelen meer dan de kleine man. Snappie?
Na de feesten gaat deze man het verloren luik van het Lam Gods boven water laten komen. Hij weet het liggen, zegt hij. En hij gaat er een thriller over schrijven, dikker dan De Da Vinci Code. Een verhaal met vertakkingen naar Opus Dei en het bisdom, waar iedereen van gaat achterover vallen.
De man had ook een verhaal bij over de "Slosse", aka Oswald Slosse, schipper en buitenwipper van beroep en Gentse volksfiguur, die onlangs overleden is. Slosse had zoveel aantrek bij het vrouwvolk dat hij misschien wel 100 kinderen heeft rondlopen in Gent en omstreken. Toen hij portier was wouden alle meisjes eens zijn spierballen voelen, of meer... Zo lag hij eens te presteren met een van die meisjes in openlucht en niet al te goed verstopt. Er passeerden een paar zwaantjes die hem ter orde riepen. Eerst wou mijnheer Slosse zijn werk afmaken. Toen dat gebeurd was knoopte hij zijn broek dicht en stond de arm der wet te woord. Nadat Oswald bij de agenten informeerde of zij konden zwemmen (de prestaties met het meisje gingen door in de buurt van een water) vroegen zij hem vriendelijk of ze nog iets konden betekenen voor de heer Slosse en lieten hem gaan (of Slosse liet hen gaan, 't is maar hoe je het bekijkt). Gent zal hem missen de Slosse.

Geen opmerkingen: