dinsdag 24 april 2007

Memories, aflevering 7

" We schrijven 1950. Op nationaal vlak heerst er onrust.
Er is de koningskwestie. Op 08- 07-50 brengt een betoging, tegen de terugkeer van Léopold III, ca 50.000 mensen op de been. Na een volksraadpleging, (52 % ja stemmen) komt Léopold weder op de troon. Er ontstaan zowat overal rellen. Ondermeer in Grace-berleur waren er 3 doden gevallen. Op 02-08-50 kondigt Léopold troonsafstand aan. Op 17 juli 1951 legt Boudewijn I de grondwettelijke eed af. Ondertussen was mijn baas Mil Crabbé gestopt als zelfstandig schilder. Moest ik natuurlijk uitzien naar een andere baas. Armand Buvé, uit de Academiestraat te Tienen had een gast nodig en ik werd daar aanvaard.


Ondertussen hadden onze pa en ma uitgekeken naar een andere woning. We verhuisden een eind verder, in Overlaar aan het St Lambertuskerkje. Dit huis was veel ruimer dan het eerste huurhuis. Grote beneden plaatsen en dito kamers. Een wijde achterkoer. En een grote tuin. De eigenaar was Oscar Uyttebroeck een steenbakker. Het is daar dat ik mijn eerste spadesteken mocht doen (‘t was altijd niet met volle overtuiging!) De buren daar vielen mee. Rechts van ons waren er de Sterckxen. En links de familie Robiets. De vader Fons was een uitmuntende kleermaker. De vouw Cieke was een goedlachse vrouw die graag een babbeltje deed. Er waren twee dochters. Paula en Jacqueline. Jacqueline was een heel mooie meid. Ik kreeg wel wat vlinders in de buik, van mooie Jacqueline.
De tekenacademie bezocht ik nog steeds. En er waren ook de schilderslessen bijgekomen. Schilderen van hout en marmerimitatie. ‘s Zondags vroeg uit de veren. De bus op en naar Leuven. En het was dik 13 uur vooraleer ik terug thuis was. Bij goed weder maakten we er een fietstocht van. Ik zeg “we” want dit ging dan in gezelschap van Victor Sterckx van Hoegaarden. Victor was ook medeleerling aan de tekenschool. Dus we kenden mekaar reeds geruime tijd. Viktor was toen schildersgast bij Grossen, huisschilder uit Hakendover. Later heeft hij de schildersstiel vaarwel gezegd en zich in zijn vaders bedrijf gestort. Eerst kweekten ze witloof, nadien specialiseerden ze zich in het kweken van bloemen. (Victor is enige jaren geleden overleden, Hij werd slechts zeventig.)Pa.

1 opmerking:

Anoniem zei

Beste,
Ik ben voor mijn paper van Esthetica op zoek naar informatie over Mil Crabbé. Ik bespreek een schilderij vn hem dat ik thuis heb hangen.(mijn opa, Hilaire Struyven zou een vriend van hem geweest zijn)
U kan mij contacteren op het email-adres : idris_abidi@telenet.be
Dank bij voorbaat

Hoogachtend,
Idris Abidi