zaterdag 5 januari 2008

Elisabeth, the Golden Age - the facts

Handig om een paar dingen te weten als je naar deze film wil:

Bijvoorbeeld over Elisabeth:

Was de dochter van Henry VIII en Anna Boleyn. Protestants opgevoed door haar stiefmoeder.
Een van de grootste staatshoofden aller tijden, door haar politiek vernuft en gevoel voor publiciteit.
Spreekt in Tilbury, bij de monding van de Theems, de troepen toe, gekleed in een harnas, een legendarische toespraak en historisch.

Onder haar beleid kwam er een in Engeland een betrekkelijk tolerant regime op godsdienstig vlak, dit in tegenstelling tot het continent, waar inquisitie hoogtij vierden. De toespraak voor het leger maakt hier ook gewag van.

Over Mary Stuart, Queen of Scots.
Niet te verwarren met Mary Tudor, eerste dochter van Henry VIII, Bloody Mary en getouwd met Fillips II, de spaanse koning.
Mary Stuart werd na het Babington complot tegen Elisabeth terechtgesteld, na een schijnproces.
Haar zoon James kwam na de dood van Elisabeth op de troon, waarna de "Golden Age" in de cultuur, onder invloed van Elisabeth zelf al begonnen, ten volle tot ontwikkeling kwam.

Over Water Raleigh:
Dat Walter Raleigh zijn jas uitdeed om de koningin erover te laten lopen is waarschijnlijk niet waar, maar het was een verhaal dat de ronde deed over hem.
Hij was wel een van de lievelingen van de koningin, maar ook niet meer, al deden ook daarover verhalen de ronde.
Raleigh was inderdaad ontdekkingsreiziger die voor het hof reizen ondernam naar de nieuwe wereld, maar daarnaast was hij ook een schrijver, dichter en piraat.
Raleigh trouwde inderdaad in het geheim met een van de hofdames Elizabeth ("Bess") Throckmorton die zwanger was toen ze met hem trouwde. Hierdoor viel hij uit de gunst van Elisabeth, en werd gearresteerd en gevangen gezet. Hij werd later dan wel weer vergeven, maar niet zo snel als in de film getoond wordt.
Walter Raleigh komt aan zijn einde op het schavot, veroordeeld door de opvolger van Elisabeth en onder invloed van de door hem gehaatte Spanjaarden. Dit valt wel buiten de film.

Over Elisabeth Trockmorton:
was hofdame van Elisabeth en had een neef, Francis Trockmorton die als verrader gefolterd en terechtgesteld werd. In de film werden de complotten tegen de koningin op een hoop gegooid.
Trouwde in het geheim met Walter Raleigh.

Over Walsingham:
Was de verantwoordelijke voor de "geheime dienst" van Engeland, en daardoor dus Elisabeths meest belangrijke raadgever in interne zowel als externe veiligeheid, opperspion dus. Hij was het die het Babington complot aan het licht bracht, met terechtstelling van Mary Stuart als gevolg.
Hij was in werkelijkheid één van de machtigste mannen in het Britse Rijk, door zijn verstrekkende "intelligence"netwerken, ook van belang in de aanval van de Spaanse Armada.

Over de Spaans-Engelse oorlog:
In de film gaat het over een slag, één welbepaalde ontmoeting van Britse en Spaanse schepen in het kanaal voor de Britse kust. Het gaat in werkelijkheid over een oorlog van 1585 tot 1604, waarbij de slag voor Cadiz de belangrijkste was, waarbij Walter Raleigh ook echt aanwezig was. De kamikaze-techniek van de brandende schepen werd echt toegepast.
Let verder op:
De onaardse, bijna spirituele schoonheid van de koningin, de virgin Queen. Haar verfijnde pruiken zijn een lust voor het oog.
De beter in het vlees zittende schoonheid van "Bess", die de piraat feitelijk aan de haak slaat.
De lichtjes ziekelijke, godsdienstwaanzinnige Spaanse koning Filips II. Zijn hoge stemmetje, zijn kleine pasjes. Karikaturaal maar schitterend. Let op: wie Spaans is spreekt Spaans in deze film, geen Engels met een accentje.

Geen opmerkingen: