zaterdag 1 augustus 2009

Karma

"Karma deals with bad people, we don´t have to."
Dit staat er te lezen op het Facebook-profiel van nicht Els. Even toch dit stukje om te verduidelijken hoe erg ik dit vind.
Laat ons positief beginnen. Ik bewonder ons Els om haar dadendrang en haar non-conformisme. Ze is er door zoeken en verloren lopen in geslaagd haar persoonlijkheid op een hoger niveau te tillen om zo te ontsnappen aan een kleinburgerlijke dorpsmentaliteit.
Het bovenvermeld citaatje komt, denk ik, dan ook niet van haarzelf maar van een facebook-vriend en het biedt een verklaring voor de persoonljke twist met iemand die haar voor de voeten liep. Tot daar de "bij voorbaat mijn excuses"-afdeling.
New-agers slaan allerlei onzin uit, waaronder de zin hierboven. Hebben zij dan helemaal NIETS geleerd uit o.a. de filosofie van na Nietzsche, en de hieruit voorkomende maatschappelijke realiteit van de twintigste eeuw. Ik hoef maar één woord te zeggen: HOLOCAUST. Nürnberg rekende, evt gestuwd door het karma, niet af met alle beulen die actief waren in naam van het nationaal-socialisme. Veel van hen ontkwamen en leden na '45 een leven als huisvader in Duitsland of op vakantie in Latijns Amerika. Het uitspreken van deze zin "karma deals with bad people" is een belediging alle zinloos gevallen slachtoffers.
Ik zou mijn betoog nog kunnen spijzen met andere voorbeelden. Er hoeven immers niet altijd doden te vallen. Waar is het karma voor ceo's van banken die met waanzinnig hoge afscheidspremies de laan uitgestuurd worden na een crisis die ze mee veroorzaakten, een crisis die voor miljoenen mensen een financiële ramp was en is.
Het optreden van ene Jimmy Frey bij Villa Vantilt was trouwens zo wansmakelijk dat je toch wel een beetje actie-reactie zou mogen verwachten vanwege de heer Karma.

1 opmerking:

Anoniem zei

zo goed geschreven